Építészeti kalandozás Wekerletelepen

Normál ár: 
3 600 Ft
Kedvezményes ár*: 
3000 Ft
Időtartam: 
2,5- 3 óra
Találkozási hely: 
1192 Budapest, Kós Károly tér 10., a Wekerlei Társaskör Egyesület Irodája
Sétavezető: 

Miben rejlik a wekerlei utcaszerkezet sajátossága? Wekerletelepen az idegen eltéved, mégis tudjuk, hogy az egész telep szerkezeti felépítése rendkívül tudatos koncepció alapján készült el.

Az 1908-as városrendezési tervre (munkásházak elrendezésére) kiírt pályázatot Palóczi Antal építész, városrendező egy olyan tervvel nyerte meg, amely alig tartalmazott egyenes utcákat, festői szabálytalanság jellemezte. Ehhez képest, tudjuk Wekerle Sándor, akkori miniszterelnök olcsón és gyorsan megvalósítható tervet szeretett volna. Végül Győri Ottmárnak – a wekerlei utcahálózat megálmodójának, az építkezés felügyelőjének és később a Gondnokság vezetőjének – elképzelése valósult meg, mely határozottan szimmetrikus, egyenes utcákkal operált. 

Ezeken az utcákon és az ezek térhatását gazdagító tereken kalandozva ismerjük meg a telep minden részletére kiterjedő hierarchikus felépítés jellegzetességeit. Meglepetésként pedig benézünk egy Kós Károly téri ház belső udvarába és lépcsőházába is. 

Ajánljuk sétánkat azoknak, akik az építészet iránt különösen érdeklődnek, és mindenkinek, aki érdekes részletet szeretne tudni e különös városrész 113 éves múltjáról. Fedezzük fel közösen ezt a gyönyörű, emberléptékű, ma is fantasztikus miliőjű lakóhelyet!

 
Négylábúval is bejárható séta.
A séta során bemegyünk egy épületbe.

Elérhető időpontok

Nincsenek elérhető időpontok.

*18 év alatti diákoknak és mozgássérülteknek kedvezményes sétajegy váltható.